Název loga

Ledňáček říční

Alcedo atthis

 

Běžný druh naší avifauny, který je pro pestré zbarvení peří často nazývaný létajícím drahokamem. Systematicky se řadí mezi srostloprsté ptáky. Žije v blízkosti čistých vod bohatých na menší rybky, jež tvoří základ jeho potravy. Upřednostňuje ne příliš hluboké vody, aby viděl pod hladinu. Zobák mu slouží jako ostrá pinzeta, kterou sevře rybku velkou silou. Hnízdí v hlinitopísčitých březích, kde hloubí noru zakončenou hnízdní komůrkou v délce 40 až 70 cm. Bílá vajíčka v počtu čtyř až osmi kusů klade přímo na dno komůrky. Ve vhodných letech může hnízdit dvakrát až třikrát ročně. Mláďata jsou po pěti týdnech samostatná.

 

Dermoplastický preparát ze sbírek muzea pochází z lokality Záhlinických rybníků.

 

Martina Václaviková

 



Přiložené soubory




Fotogalerie